January 16, 2021
werelderfgoedlijst.nl

Werelderfgoed

Abbey Church of Saint-Savin sur Gartempe
B8nlOSsPGfM

Abdijkerk van Saint-Savin-sur-Gartempe

  • Frankrijk

De Abdijkerk van Saint-Savin-sur-Gartempe is een kerk uit het midden van de 11e eeuw gelegen in het Franse dorpje Saint-Savin-sur-Gartempe in departement Vienne. De voorganger van deze kerk werd waarschijnlijk gesticht in de 9e eeuw onder Karel de Grote en was gewijd aan de heiligen Savinus en Cyprianus. In 827 werd hier in opdracht van Lodewijk de Vrome een van de eerste kerkorgels geplaatst door de Venetiaanse monnik Georgius.

Deze huidige 11e-eeuwse kerk staat sinds 1983 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het is de oudste hallenkerk in de streek Poitou. De bouw van de kerk is begonnen in opdracht van Odon II onder zijn abtschap, de architect ervan was François Le Duc. Deze kerk is geïnspireerd door de architectuur van het heilige graf van Jeruzalem. Het koor en dwarsschip dateren van 1060 tot 1085 en het langhuis dateert van 1095 tot 1115. In de kerk zijn er fresco's van het Oude Testament te zien, daardoor wordt deze kerk ook wel de "Romaanse Sixtijnse Kapel" genoemd.

Criteria
  • I. het vertegenwoordigt een meesterwerk van een creatief menselijk genie
  • III. het draagt een unieke of ten minste een exceptionele getuigenis van een culturele traditie of een samenleving, die nog voortleeft of is verdwenen
Continent:
  • Europa
UNESCO-Regio:
  • Europa en Noord-Amerika
UNESCO-Volgnummer:
230
Inschrijvingsjaar:
1983
Soort erfgoed:
Cultuurerfgoed
Bedreiging:
Nee

Foto 2

Landinformatie:

Vlag

Frankrijk, officieel de Franse Republiek (Frans: République française), is een land in West-Europa en qua oppervlakte het op twee na grootste Europese land. Frankrijk ligt tussen het Kanaal, de Atlantische Oceaan en de Golf van Biskaje (in het westen), België en Luxemburg (in het noorden), Duitsland, Zwitserland en Italië (in het oosten) en Spanje, Andorra, de Middellandse Zee en Monaco (in het zuiden). Ook het eiland Corsica in de Middellandse Zee behoort tot Frankrijk, alsook vele overzeese gebieden. Frankrijk maakt aanspraak op een deel van Antarctica: Adélieland.

Inclusief overzeese gebieden heeft het land een oppervlakte van 674.843 km² en een bevolkingsaantal van ongeveer 65,4 miljoen inwoners (januari 2010). Frankrijk, vanwege de zeshoekige vorm ook wel l'Hexagone genoemd, is naar oppervlakte het grootste land binnen de Europese Unie. De hoofdstad is Parijs, dat ook verreweg de grootste stad van het land is.

Sinds het Verdrag van Verdun in 843 kent Frankrijk, dat zijn naam dankt aan de Franken, in zijn geschiedenis enige continuïteit als bestuurlijke en culturele eenheid. Frankrijk is daarmee de oudste nog bestaande geopolitieke factor in de Europese machtsverhoudingen. De landsgrenzen liggen sinds de Vrede van Nijmegen in 1678 redelijk vast en vallen voor een groot deel samen met natuurlijke grenzen.

Tegenwoordig is Frankrijk een gedecentraliseerde eenheidsstaat[bron?] en een democratische semi-presidentiële republiek. Het land is lid van grote en belangrijke internationale organisaties zoals de Europese Unie , de Verenigde Naties, de Veiligheidsraad, de NAVO, de G8, de OESO en de WTO. Frankrijk was een van de initiatiefnemers van de Economische en Monetaire Unie, die in 2002 leidde tot de invoering van de euro als wettig betaalmiddel in een groot aantal lidstaten van de Europese Unie, waaronder Frankrijk. In 1960 werd Frankrijk na de Verenigde Staten, de Sovjet-Unie en het Verenigd Koninkrijk de vierde mogendheid met kernwapens. Frankrijk behoort tot de 20 meest ontwikkelde landen ter wereld.

Provincies:

Auvergne-Rhône-Alpes, Bourgogne-Franche-Comté, Bretagne, Centre-Val de Loire, Corsica, Grand Est, Hauts-de-France, Île-de-France, Normandie, Nouvelle-Aquitaine, Occitanie, Pays de la Loire, Provence-Alpes-Côte d'Azur

Landoppervlakte:
551.500 km²
Hoofdstad:
Parijs
Overige steden:

Lyon, Dijon, Rennes, Parijs, Rouen, Bordeaux, Toulouse, Nantes, Marseille

Landnummer:
33
Internetlandcode:
.fr
Aantal inwoners:
62.814.233
Valuta:
  • Euro
Taal:
Frans
Bezienswaardigheden:

Louvre, Parijs, Versailles, Provence-Alpes-Côte d'Azur, Mont Saint Michel, Rhône-Alpes, Lourdes, Kastelen/ Château's, Wijnstreken, Disneyland Parijs

Afbeelding 1
De informatie, o.a. afbeeldingen en foto's op deze website is afkomstig van diverse openbare bronnen van het internet. Wikipedia is de meest gebruikte bron. Neem contact met ons op als u denkt dat er sprake is van auteursrechtelijk beschermd materiaal.

Erfgoed

Cultureel en natuurlijk erfgoed (over de hele wereld) dat als onvervangbaar en uniek wordt beschouwd kan door UNESCO als werelderfgoed geclassificeerd worden. Op de werelderfgoedlijst staan alle erfgoederen die deze status behaald hebben.