February 28, 2021
werelderfgoedlijst.nl

Werelderfgoed

Maagdelijke wouden van Komi

  • Rusland

De Maagdelijke wouden van Komi zijn een natuurlijk UNESCO Werelderfgoedmonument in de Noordelijke Oeral (onderdeel van het Oeralgebergte). Het gebied ligt in de Russische autonome republiek Komi en bestaat uit een primaire, onaangeraakte bossen met een totaaloppervlakte van 32.800 km², het grootste van Europa. De Maagdelijke wouden van Komi behoren tot de ecoregio Oeralgebergte Taiga.
Tot de belangrijkste boomsoorten behoren de Siberische spar (Picea obovata), Siberische zilverspar (Abies sibirica) en de Siberische larix (Larix sibirica). Enkele opvallende zoogdieren zijn de Europese nerts (Mustela lutreola), de sneeuwhaas (Lepus timidus), het rendier (Rangifer tarandus) en de sabelmarter (Martes zibellina).
Het gebied omvat de Zapovednik Petsjoro-Ilytsjki en het Nationaal Park Joegyd Va. Het gebied verkreeg de werelderfgoedstatus in 1994, waarmee het het eerste gebied was in Rusland dat deze status verkreeg. De status bracht het gebied extra gelden uit het buitenland en redde het van dreigende kap door het Franse bedrijf HUET Holding langs de rivieren de Ilytsj en de Petsjora (tegelijkertijd werd het gebied ook nog getroffen door een grote olielekkage die de rivieren vervuilde). De status geeft momenteel echter geen bescherming tegen andere gevaren als illegale houtkap en vooral de goudmijnbouw. Voor 1994 werden er goudafzettingen gedolven in het noorden van het Nationaal Park Joegyd Va. Na de erkenning bleef echter het hoofd van Komi's Ministerie van Natuur actief in het aanmoedigen van het delven van goud in het gebied. De overheid van de republiek poogde eerder om de grenzen van het beschermde gebied zo op te schuiven, dat de goudrijke gedeelten er buiten kwamen te vallen. Deze pogingen werden echter gestopt door een uitspraak van het Hooggerechtshof van Komi.

Criteria
  • VII. het bevat buitengewone natuurverschijnselen of gebieden van buitengewone natuurlijke schoonheid en esthetisch belang
  • IX. het herbergt de belangrijkste natuurlijke onderkomens voor het behoud van biodiversiteit, inclusief die welke bedreigde soorten herbergen van buitengewone, universele betekenis
Continent:
  • Europa
UNESCO-Regio:
  • Europa en Noord-Amerika
UNESCO-Volgnummer:
719
Inschrijvingsjaar:
1995
Soort erfgoed:
Natuurerfgoed
Bedreiging:
Nee

Foto 2

Landinformatie:

Vlag

Rusland, officieel ook de Russische Federatie, is een land dat geografisch gedeeltelijk gelegen is in Europa (Europees Rusland) en gedeeltelijk in Azië. Het is echter vanuit politiek perspectief Europees omdat de belangrijkste delen ervan in het Europese deel liggen en ruim 70{1868778b0ef24ece00e53609969dad8c6294dc3368eeee3e76a20c812951949f} van de bevolking hier woont. Moskou is de grootste stad, de hoofdstad en het economisch hart van Rusland. Ook zetelt de regering in Moskou.
Het land vormde van 1917 tot 1991 als Russische Socialistische Federatieve Sovjetrepubliek (RSFSR) de kern van de Sovjet-Unie. Rusland is nu een onafhankelijk land en een invloedrijk lid van het Gemenebest van Onafhankelijke Staten (GOS). In diplomatieke zaken wordt Rusland gezien als de opvolgerstaat van de Sovjet-Unie.
De munteenheid van Rusland is de Russische roebel.

Provincies:

Provincies; Amur, Arkhangel'sk, Astrakhan', Belgorod, Bryansk, Chelyabinsk, Irkutsk, Ivanovo, Kaliningrad, Kaluga, Kemerovo, Kirov, Kostroma, Kurgan, Kursk, Leningrad, Lipetsk, Magadan, Moscow, Murmansk, Nizhniy Novgorod, Novgorod, Novosibirsk, Omsk, Orenburg, Orel, Penza, Pskov, Rostov, Ryazan', Sakhalin, Samara, Saratov, Smolensk, Sverdlovsk, Tambov, Tomsk, Tula, Tver', Tyumen', Ul'yanovsk, Vladimir, Volgograd, Vologda, Voronezh en Yaroslavl'

Landoppervlakte:
17.098.246 km² 
Hoofdstad:
Moskou
Overige steden:

Apatity, Jaroslavl, Kandalaksha, Kem, Kirovsk, Kizhi, Kolatselga, Lovozero, Monchegorsk, Moskou, Murmansk, Novgorod, Orusjarvi, Petrozavodsk, Sint-Petersburg, Soezdal, Sortavala, Tetrina Tonya, Tikhvin, Uglich, Umba, Varzuga

Landnummer:
7
Internetlandcode:
.ru
Aantal inwoners:
142.355.415 
Valuta:
  • Russische roebel
Taal:
Russisch
Bezienswaardigheden:

-Kizji Pogost in Karelië
-Kremlin en Rode Plein, Moskou
-Historische monumenten van Veliki Novgorod en omgeving
-Cultuur en historie van Solovki op de Solovetski-eilanden
-Witte monumenten van Vladimir en Soezdal in Oblast Vladimir
-Architectuur van de Triniti Sergius Lavra in Sergiev Posad
-Kolomenskoje, met onder andere de Kerk van de Hemelvaart
-Maagdelijke Komiwouden in de deelrepubliek Komi, in de Oeral
-Baikalmeer
-Vulkanen van Kamtsjatka (uitgebreid in 2001)
-Gouden bergen van Altai

Wetenswaardigheden:

Religie
Rusland is overwegend christelijk en werd in de 10e eeuw gekerstend. Volgens de US Department of State beschouwden in 2007 ongeveer 100 miljoen inwoners zich als Russisch-orthodoxe christenen. Daarnaast komen ook voornamelijk de islam, het boeddhisme en het jodendom voor. Ten tijde van het communistisch regime werd elke vorm van religie onderdrukt en werden vele inwoners atheïstisch. Schattingen over het aantal gelovigen variëren sterk. De Russisch-orthodoxe Kerk is ook na 1991 de belangrijkste christelijke religie gebleven in Rusland. Veel etnische Russen zijn weinig praktiserend, maar staan wel sympathiek tegenover de Kerk, die ook een grote culturele betekenis heeft voor de Russische geschiedenis.

Klimaat
Rusland kent lange, donkere en koude winters. In het hoge noorden kan de winter wel zes maanden duren. Ojmjakon staat bekend als de koudste bewoonbare plaats ter wereld, boven de poolcirkel gelegen in Siberië komt de temperatuur in januari gemiddeld niet boven -50 °C. De meeste grote rivieren in Siberië stromen naar het noorden, het smeltwater van de zuidelijk gelegen rivieren kan niet wegstromen zolang de rivieren in het noorden nog bevroren zijn waardoor grote gebieden in het voorjaar onder water komen te staan. Grote gebieden van Rusland kennen ook hete zomers vanwege het landklimaat. In het uiterste zuiden van het Europese deel van het land, bij de Kaukasus en de uitlopers aan de kusten van de Zwarte zee en Kaspische Zee, heerst een subtropisch klimaat.

Afbeelding 1
De informatie, o.a. afbeeldingen en foto's op deze website is afkomstig van diverse openbare bronnen van het internet. Wikipedia is de meest gebruikte bron. Neem contact met ons op als u denkt dat er sprake is van auteursrechtelijk beschermd materiaal.

Erfgoed

Cultureel en natuurlijk erfgoed (over de hele wereld) dat als onvervangbaar en uniek wordt beschouwd kan door UNESCO als werelderfgoed geclassificeerd worden. Op de werelderfgoedlijst staan alle erfgoederen die deze status behaald hebben.