Nationaal park Banc d'Arguin

Nationaal park Banc d'Arguin

  • Mauritanië

Het nationaal park Banc d'Arguin is een beschermd natuurgebied aan de kust van Mauritanië, tussen Nouakchott en Nouadhibou. Het nationaal park bestaat uit zandduinen, kustmoerrassen en naast het eiland Arguin verschillende kleinere eilanden.
Het nationaal park staat sinds 1989 op de werelderfgoedlijst van UNESCO, mede omdat het een van de meest vogelrijke gebieden van de wereld is. Het is een belangrijk overwinteringsgebied van vele vogelsoorten, waaronder voor de regenwulp. De vogelpopulatie bestaat onder andere uit flamingo's, breedbekstrandlopers, pelikanen en sterns.
Onder de zoogdieren bevindt zich een populatie van zo'n 200 dorcasgazellen. Daarnaast komen er onder andere goudjakhalsen, woestijnvossen, woestijnkatten, Afrikaanse wilde katten en genetkatten voor. Het park is ook de thuisbasis van een kleine kolonie van de met uitsterven bedreigde mediterrane monniksrob. De omringende wateren zijn enkele van de rijkste viswateren in West-Afrika en dienen als broedgebied voor de hele regio. In deze wateren komen verschillende soorten schildpadden en dolfijnen voor

Criteria
  • IX. het herbergt de belangrijkste natuurlijke onderkomens voor het behoud van biodiversiteit, inclusief die welke bedreigde soorten herbergen van buitengewone, universele betekenis
  • X. Het is een gebied met een exceptionele, natuurlijke schoonheid.
Continent:
  • Afrika
UNESCO-Regio:
  • Arabische Staten
UNESCO-Volgnummer:
506
Inschrijvingsjaar:
1989
Soort erfgoed:
Natuurerfgoed
Bedreiging:
Nee

Foto 2

Landinformatie:

Vlag

Mauritanië, officieel de Islamitische Republiek Mauritanië, is een land aan de westkust van Afrika, grenzend aan de Westelijke Sahara, Algerije, Mali, Senegal en de Atlantische Oceaan. Nouakchott is de hoofdstad en de grootste stad van het land.
Het land bestaat voor het grootste deel uit woestijn en steppe. Er zijn geen natuurlijke meren en de belangrijkste rivier ligt op de grens met Senegal. Het deel van het land dat met bos is bedekt is verwaarloosbaar klein. De grond en klimaat maakt landbouw moeizaam en slechts 45.000 hectare kent irrigatie. Verder is het land deels geschikt voor extensieve veeteelt.
Qua religie bestaat de bevolking praktisch voor honderd procent uit moslims. Het land is sinds de oprichting in 1969 lid van de Organisatie voor Islamitische Samenwerking.
Mauritanië kent geen godsdienstvrijheid. Zo kan volgens artikel 306 van het strafwetboek van Mauritanië elke moslim die zich bekeert tot een ander geloof tot de doodstraf veroordeeld worden als hij daarover niet binnen de drie dagen zijn berouw betuigt. In het bisdom Bita was tot in de vijfde eeuw een bloeiende christelijke gemeenschap aanwezig. Thans is in de hoofdstad Nouakchott het katholieke bisdom gevestigd, dat in 1965 werd opgericht met bisschop Martin Albert Happe, P.A. sinds 1995 aan het hoofd. Dit bisdom ressorteert rechtstreeks onder de Heilige Stoel en telde 4500 katholieken in 2004.

Provincies:

Adrar, Assaba, Brakna, Dakhlet Nouadhibou, Gorgol, Guidimakha, Hodh Ech Chargui, Hodh El Gharbi, Inchiri, Nouakchott, Tagant, Tiris Zemmour, Trarza

Landoppervlakte:
1030700 km²
Hoofdstad:
Nouakchott
Overige steden:

Atar, Kiffa, Aleg, Kaédi, Nouadhibou, Sélibaby, Néma, Aioun el Atrouss, Akjoujt, Tidjikdja, Zouérat, Rosso

Landnummer:
222
Internetlandcode:
.mr
Aantal inwoners:
3677293
Valuta:
  • Mauritaanse Ouguiya
Taal:
Arabisch
Bezienswaardigheden:

Port de Pêche, Saudi mosque, Centre culturel francais St Exupery, Galerie Zeinart, Chinguetti Mosque, Stade Olympique, Koumbi Saleh

Afbeelding 1
De informatie, o.a. afbeeldingen en foto's op deze website is afkomstig van diverse openbare bronnen van het internet. Wikipedia is de meest gebruikte bron. Neem contact met ons op als u denkt dat er sprake is van auteursrechtelijk beschermd materiaal.